IT juhtimine ja riskihaldus (nädal 9)


Olen IT valdkonnas kokku puutunud mitmete erinevate juhtidega - mõne suhtes tunnen siirast tänu ja austust, mõne suhtes aga mõtlen, et ehk tuleks tal oma karjäärivalik ümber mõelda.

Lähtudes oma kogemustest arvan, et IT-juht ei pea tingimata ise olema tehnilise taustaga, küll aga võiks ta endale mingil määral selgeks teha, mida kujutavad endast need tehnoloogiad, mida tema tiim igapäevaselt kasutab. Palju olulisem on, et juht oleks inimene, kes suudab oma tiimile tekitada usaldusliku keskkonna ning märgata juba varakult, kui kuskilt hakkab üles kerkima mõni probleem. Kõige tähtsam, et juht usaldaks oma inimesi ning laseks neil oma tööd teha - mikromanageerimine on big no-no!
IT-juhi rolle on mitmeid, järgnevalt aga kirjeldan kahte maailmas tuntud IT-juhti, kellest üks tegutseb, minu arvates, inimeste juhtimisel juhi (leader) rollis ning teine mentori (coach) rollis.

Leader ehk juht on inimene, kellel on selge siht ja eesmärk ning kes suudab selleni liikudes kaasa tõmmata ka oma meeskonna. Üks selliseid inimesi on minu meelest LinkedIn-i CEO Jeff Weiner. Tema juhtimisstiili nimetatakse inglise keeles compassionate leadership, mis tähendab võimet panna end teise inimese kingadesse ning näha maailma läbi selle inimese vaatenurga. Tema jaoks on juhtimine oskus inspireerida teisi ja saavutada ühiseid eesmärke ning selleks tuleb algatuseks sõnastada selge visioon. Mõned soovitused, mida Weiner on välja toonud:
  • Prioritiseeri oma eesmärgid - küsi endalt ja oma tiimilt, et kui me saaksime teha ainult ühte asja, siis mis see oleks? Ta soovitab keskenduda vähemate asjade tegemisele, aga see-eest teha neid väga hästi.
  • Julgusta inimesi mõtlema nagu nad oleksid ise omanikud - töötajad peavad mõistma, et  nende otsused mõjutavad seda, kas eesmärgid saavutatakse või mitte ning millisel määral. Näiteks LinkedIn-i puhul tähendab see arusaama, kuidas töötajate endi otsused mõjutavad firma eesmärki, milleks on üle maailma umbes 640 miljoni professionaali ühendamine ja nende edukusele kaasa aitamine.
  • Ära unusta naermist - hea huumor aitab tiimil raskemaid päevi natuke kergemini üle elada.

Coach ehk mentor on inimene, kelle autoriteet tuleneb tema teadmistest ja isiksuseomadustest. Lauren Mosenthal, alustanud ise arendajana, on platvormi Glassbreakers kaasasutaja, mille algne eesmärk oli kokku viia tehnoloogiaalal tegutsevaid naisi, kes ühelt poolt vajasid mentorit, ja naisi, kes teiselt poolt olid valmis olema mentorid. Mosenthal oli Glassbreakers-is tootejuht ning paar aastat pärast asutamist otsustas ta sealt lahkuda ning hakata jagama oma kogemusi ja teadmisi start-up'i ehitamise osas teistega. Nüüdseks töötab ta vabakutselisena, kes aitab teistel inimestel käivitada start-up'e ning suunab neid nende ideede elluviimisel.




Kasutatud kirjandus





Kommentaarid